Voikukka


Kuvien © Linet Chronically @ dA, väritys Elisa P.Virallinen nimi Voikukka Koulutus Ko: HeA Re: 80cm
Kutsumanimi Kukka Painotus Yleispainotus
Syntymäaika/ikä 22.6.2004/9v.
(4 vuotta, 22.6.2008)
Omistaja Jazzumi VRL-09387, Wild Horse Ranch
Sukupuoli Tamma Ex-om. Elisa P. VRL-06066
Säkäkorkeus 166cm Statiikka -
Väri/merkit Rautiaanpäistärikkö Rek.nro. VH13-018-0219
Rotu Suomenhevonen Saavutukset -

Kukka on oikea kultakimpale ja ulkonäöltäänkin säväyttävä tapaus! En voinut vastustaa tämän tamman ostoa, sillä olinhan siihen ennekin törmännyt ja ihastellut sen erikoista väritystä, myöhemmin sain ihastua vielä sen luonteeseenkin. Tässä sitä ollaan, onnellisena omistajana ♥

Hoitaessa Kukka osoittautuu oikeaksi enkeliksi, se pitää ihmisen seurasta ja luottaa meihin täysin. Harjatessa Kukkaa ei ikimaailmassa tarvitse sitoa riimusta, sillä se nautiskelee rauhassa hoivauksesta. Yleensä tamma lähes nukahtaa hoitotoimenpiteiden aikana, alahuuli roikkuu ja silmät lupsuu... Kavioita puhdistaessa tämä on hieman ikävämpää sillä tamma ei joko herää tai piittaa moisesta ja jalkojen pitely on hieman raskasta. Muumoista ongelmaa Kukka ei kavioiden kanssa järjestäkkään.

Suitsiminen ja satulointi sujuu rutiinilla, kuolaimet se lähes haukkaa suuhunsa (noin kuvainnoillisesti). Kukka laskee usein päänsä, kun nostat ohjat sen kaulalle, joten se helpottaa suuresti suitsimista jopa lyhyemmillekkin. Satuloidessa ei muuta kommervenkkiä ilmene, kuin normaali pullistelu, joka sekin laantuu, kun tamman huomion hetkeksi kiinnittää vaikka rapisevaan pussiin.

Peseytymisestä Kukka pitää suuresti, vesileikit ovatkin sen bravuuri. Pesijän kannattaa varautua kera sadevaatteiden jos mielii pysyä kuivana, koska Kukka yrittää koko ajan saada vettä suuhunsa ja kuopii jaloillaan roiskuttaen vettä ympäriinsä. Lopuksi, varsinkin kun harja on märkä se ravistaa päätään oikein rajusti, jolloin puoli tallia on litinä tamman jäljiltä... Tämän perusteella suosittelen Kukan kanssa uintireissuja kesäisin!

Kukkahan on opetettu myös ajolle, joten valjastuksesta mainittakoon sen verran, ettei siinä ole laisinkaan ongelmia. Neiti jaksaa seistä koko toimituksen ajan paikallaan kärsivällisesti, mutta innostuu heti, kun kärryt tuodaan taakse. Tämän jälkeen tamma onkin jo ihan lähdössä.

Ratsastaessa Kukka on reipas ja kuuliainen. Kukalla on suurehkot askeleet ja voi aluksi olla vaikea oppia istumaan sen menossa. Ratsastuksen aluksi Kukka vaikuttaa hieman kiirehtivältä, mutta pehmittelyn ja lämmittelyn myötä se tasoittuu ja rentoutuu. Joskus rentouttaminen voi vaatia pidempiä sessioita temmon vaihdoksia ja irrottavia harjoituksia. Onneksemme tamma on kuuliainen ja tämän myötä helppo työkaveri, tamma tykkää myös oppia uutta ja on täten täysin muokattavissa vielä.

Kukka pitää suuresti esteistä ja hyppää hienosti, hyppytyyliä on kehuttu ja sillä on vahvat takajalat. Kukkaa kannattaa kuitenkin ohjastaa koko ajan, ettei ratsastaja kuitenkaan saa nukkua selässä, jotta hypyistä tulisi hyviä. Harvemmin kieltää ja erikoisemmatkaan esteet eivät säikäytä, säikky kun tämä tyttö ei ole.

Kouluratsastus sujuu ihan mallikkaasti, kunhan harjoitukset ovat vaihtelevia ja mielenkiintoisia, tylsistyessään Kukka voi alkaa painaa kuolaimelle ja yleisin temppu on ruveta väistämään pohjetta kesken suoran uran. Koskaan ei Kukka rupea pukittelemaan tai rodeoimaan edes mielenosoituksellisesti.

Maastoilu kuuluu myös Kukan vahvuuksiin sen luotettavuuden ja varmajalkaisuuden vuoksi. Tamma ei tarvitse edes seuraa maastoon vaan viihtyy ihan ratsastaja selässä keikkuen. Jos porukalla joudutaan maastoon kannattaa Kukka laittaa johtoon, jotta ravaillessa ja laukatessa ei synny kilpailua. Kukka kun on hieman turhankin kilpailuhenkinen lajitovereidensa keskuudessa.

Laitumella Kukka vaikuttaa olevan porukkansa johtaja. Se pitää muut kurissa ja heinitys aikaan se pääsee ensimmäiselle heinäkasalle. Usein tamman näkee myös kirmailemassa ympäriinsä laitumella yksin taikka koko lauma perässään.


i. Ero-Keisari
sh, 170cm, lhrjrt
ii. Lepän Oku
sh, 173cm, mksrt
iii. Kultapiisku ARO
sh, 172cm, mrn
iie. Lepän Johanna
sh, 166cm, vprt
ie. Eerika
sh, 167cm, lhrjrt
iei. Harhalaukaus
sh, 168cm, m
iee. Ekariina
sh, 164cm, lhrjrt
e. Kielo
sh, 165cm, rtpäis
ei. Vanne
sh, 167cm, rnkm
eii. Varaosa
sh, 166cm, km
eie. Helmiina
sh, 156cm, rn
ee. Kielotar
sh, 163cm, prt
eei. Pikku Intoilija
sh, 166cm, mrn
eee. Suvitar
sh, 160cm, prt

20.12.2006 Sh-t. Joulutähti (i. Leevin Tuttiritari)
20.09.2011 Sh-t. Alppitähti (i. Super Tähti)
01.06.2012 Sh-t. Valko-Pelko (i. Etupelko)
01.07.2014 Sh-t. Neitoperhonen (i. Antikvarkki)


Kilpailut entisellä omistajalla
Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
1.4.2011 Wild Horse Ranch (WiRi) PKK Hevoset, liikekuvilla KM
1.5.2011 Heathermoor Heights PKK Muut kuvat, tietokoneella piirretyt liikekuvat Ei palkintoa
10.8.2011 Wild Horse Ranch (WiRi) Piirrosnäyttelyt Hevoset liikekuvilla 2/10
8.11.2011 KK Aye Este 80cm 20/30
20.3.2012 Mistwood Ranch Este 80cm 7/22
9.4.2012 Wellington Sporthorses Este 80cm 2/50
30.4.2012 KK Aye Koulu HeA 8/20
15.5.2012 Underline Stable Koulu HeA 15/15
16.8.2012 KK Aye Este 80cm 1/30
2.9.2012 Kolibrin kisatalli Koulu HeA 5/21
10.02.2013 Greywood Ranch PKK Vapaa kuva KM
13.4.2013 Dark Side Trakehners ERJ 50cm 30/30
14.4.2013 Dark Side Trakehners ERJ 50cm 1/30
15.4.2013 Dark Side Trakehners ERJ 50cm 26/30

1.5.2011 Tuomari: nica, kommentit
"Näyttää mukavalta tarhapyrähdykseltä. Hevosen liike onnistunut hyvin. Väritys vähän latteaa. Valokuvatausta miinusti palkinnon."

Päiväkirja

14.3.2011 Voikukka saapui Infinito Royale Ranchille. Olin tammaan törmännyt joskus kisareissulla ja ihastuin syvästi, en toki ollut kuin kaukaa nähnyt tämän kaunokaisen, kun eihän sitä voinut olla huomaamatta värityksen puolesta. Ihmeellinen luojanlykky kävi tänä päivänä, kun huomasin Voikukan myynti-ilmoituksen. Ei sitä voi kuvailla muulla kuin hysteerialla ja paniikilla, kun lähetin ostotarjoukseni ja jäin odottamaan vastausta jännityksessä. Kyllä siinä piti silmiä hieraista pariin otteeseen oliko myyjä nyt oikeasti vastannut myöntävästi, kyllä! Oli hän!
Ei kun valmistelemaan karsinaa neitokaiselle ja jännittämään miten yhteinen taipaleemme alkaisi. Vielä saman päivän iltapäivänä hain Voikukan ja kiittelin myyjää, sopien vielä viimeisistä käänteistä.
Kotimatka sujui rauhallisissa merkeissä, itsekin saatoin rauhoittua, kun tamma oli mukanani eikä sitä voisi enää kukaan muu napata. Tallin pihassa tarhailevien hevosten päät nousivat kiinnostuksesta, kun uuden hevosen tuoksu tuulahti trailerista ja Voikukka peruutti kauniin tyynesti ramppia alas.
- Tervetuloa kotiin Voikukka! Toivotin tammalle joka haisteli ilmaa kiinnostuneena ja hörähti lähimmän tarhan tammoille jotka aivan selvästi toivottivat myöskin Voikukan tervetulleeksi.

20.3.2011 Kukka on kotiutunut hyvin uuteen karsinaansa, heti ensimmäisenä aamuna tamma oli makoillut rennosti pitkällään karsinassa ja nousi pikaisesti tervehtimään ruokkijaansa. Viime päivinä ollaan vain tutustuttu rauhallisissa merkeissä ja Kukkakin on saanut uusia kavereita joiden kanssa viettää laatuaikaa tarhaillessa, pianhan alkaakin laidunkausi jolloin koko tammalauma pääsee viettämään laumaelämää.
Hiljalleen ollaan myös kokeiltu ratsastusta eikä se ole ollut Kukalle lainkaan ongelma. Tamma on vain kerrassaan kotiutunut ja hyvin sopeutuvaa sorttia nähtävästi. Olen päässyt tutustumaan Kukan hienoihn suuriin liikkeisiin ja kuuliaiseen luonteeseen. Ollaan sitä myös maastossa pyörähdetty eikä mitään ikäviä yllätyksiä tullut. Olen niin tyytyväinen ja onnellinen mikä tilaisuus minulle tarjoutui hankkia tällainen kultakimpale laumaani!

2.4.2011 Eilen käytiin muutaman hepan kanssa seuramme PKK:n alaisissa näyttelyissä. Voikukka käyttäytyi hienosti kuten saatoin odottaa ja en voinut pidätellä iloa siitä miten muistin sen, kun näin Voikukan ensikertaa jonkun muun matkassa, mutta nyt se olikin minun vierelläni. Suorituksemme oli kunniamaininnan arvoinen mihin olen enemmän kuin tyytyväinen! Hieno tamma!

1.5.2011 Tänään oli Heathermoor Heightsin PKK:n alaisten näyttelyiden vuoro. Voikukan suoritus oli mielestäni oikein hieno, mutta se ei riittänyt tällä kertaa palkintoon. Hyvä silti, saatiin lisää kokemusta Voikukan kanssa tiiminä ja uusien naamojen näkeminen tuntuu olevan Kukan mielestä hauskaa.

1.6.2011 Kesälaitumille! Voikukka oli täysin menossa mukana, kun tammat päästettiin yhteiselle isolle laitumelle eikä kärhämiä syntynyt muidenkaan tammojen kanssa joita Voikukka ei ollut kuin etäämmältä kuulostellut. Kaikki olivat kuin yhtä suurta perhettä. Hetken juoksentelun jälkeen Voikukka päätti, että nyt riitti ja on aika käydä kiinni viheriöön! Kukka olikin ensimmäinen joka päänsä upotti ruohikkoon, mutta monet seurasivat hiljalleen esimerkkiä perässä vaikka pahimmat villikot vielä riekkuivat pitkään.

30.7.2011 Neidin maha pääsikin laidunlomalla aikamoiseen kuntoon ja ylihuomenna olisi tarkoitus saada valmentaja paikalle. Vähitellen loman loppuessa ollaan palailtu ratsastusarkeen ja ryhtiä menoon on tullut hyvin. Ehkei Kukkakaan salli päästää itseään täysin rapakuntoon ja työmoraali on ainakin pysynyt hyvänä!

1.8.2011 Vanha tuttuni Fanni Salinoja tuli pitämään meille kouluvalmennuksen. Vaihdoimme kuulumiset ja Voikukkaa kiinnosti kovasti uusi ihminen, mutta sitten alkoikin työt. Tamma kuunteli kiinnostuneena koko valmennuksen ajan keskeltä neuvovan ihmisen ääntä, mutta keskittyi silti täysillä minuunkin ja toimi upeasti! Vähän pohkeenväistöissä piti muistutella, että mitenkäs ne menikään ja pysähdyksistä siirtymiset olivat tahmeita, joten näitä harjoitellaan enemmälti. Kehuja saatiin Voikukan askellajeista ja reittien siisteydestä.

10.8.2011 Tänään oli seuran omat näyttelyt. Oltiin Voikukan kanssa treenattu asentoa ja liikkumista vierellä, vaikka nämä sujuvatkin moitteettomasti, mutta nähtävästi se kannatti! Toinen sija saavutettiin unohtamatta kehuja neidin hienosta värityksestä! Tämän suorituksen jälkeen onkin hyvä vetäytyä taas omaan rauhaan ja suunnitelmissa olisi teettää Voikukalle varsa. Kaavailin varsan isäksi Wild Horse Ranchin suokkioria Super Tähteä, katsotaan mihin päädytään...

20.9.2011 Tänä aamuyönä oli Voikukan karsinaan ilmestynyt uusitulokas, jota ollaankin nyt odotettu. Neiti varsoi muutaman päivän myöhässä laskettua aikaa, mutta tamma varsa osoittautui täysin terveeksi. Varsalle oli jo valmiiksi nimikin, Alppitähti! Voikukka vaikuttaa myös hyvin äidilliseltä, joten en usko ongelmia ilmenevän.

18.10.2011 Alppitähti on jo vieroitettu ja Voikukan kanssa ollaan treenailtu kisoja varten. 8.11. olisi tarkoitus osallistua KK Ayen estekisoihin. Voikukka onkin ollut viime aikoina kovin innoissaan hyppelöistä joten mikäs sen parempaa.

8.11.2011 KK Ayen estekisat pidettiin maneesissa mikä ei tällä kertaa ollutkaan hyvä juttu, sillä sää oli kehno ja räntäsade paukutti kattoa häiriten monien suorituksia. Voikukka ei toki ääntä säikkynyt, mutta keskittymistä se häiritsi ja päädyttiin 20. sijalle. Missään tapauksessa ei mene Voikukan syyksi vaan olisin voinut tilanteeseen paremmin varautua ja hioa paria mutkaa ja lähestymistä suunnitteluvaiheessa. Ensi kerralla taas viisaampina! Nyt kuitenkin nautiskellaan lähestyvästä talvesta ja lumikeleistä, katsellaan mitä Voikukka tykkää lumikeleistä!

12.12.2011 Vihdoinkin lunta alkaa olla maassa runsaammin ja ollaan siirrytty hokkikenkiin, Voikukka sai myös tilsakumit, koska viimeaikoina ollaan maastoiltu enenevissä määrin ja nautiskeltu silkasta samoilemisesta metsissä! Voikukka on ollut todella pirteä säiden viiletessä, joten tamma taitaa olla näitä hevosia jotka piristyvät kylmässä.

3.1.2012 Joulu ja uusi vuosi sujuivat kommelluksitta, eikä Voikukkakaan piitannut rakettien äänistä tuon taivaallista. Onneksemme silti niitäkin ammuttiin etäämmällä eivätkä äänet kuuluneet kuin vaimeina poksahduksina joita herkkä hermoisimmat säpsyilivät.

20.3.2012 Pitkästä aikaa estekisoihin! Näitä varten ollaankin treenattu ja harjoiteltu viime viikkoina ahkerasti. Suoritus olikin kehumisen arvoinen, mutta parempia ratsukoita oli joten täpärästi 7. sijalle jäätiin! Oikein tyytyväinen olen saavutukseen, koska viimeksi ei oltu lähelläkään top 10. Tästä rohkaistuneena jatketaankin treenejä ja osallistutaan sopiviin kisoihin lähettyvillä.

9.4.2012 Tänään kisattiin rataesteillä Wellington Sporthorsesissa. Kisat olivatkin vähän suurempaa luokkaa ja luokassa oli jopa 50 osallistujaa! Tuo tietenkin säikäytti ensi alkuun, mutta yllätyksellisesti vaikkei mahdottomana ihmeenä sijoituttiin Voikukan kanssa 2. sijalle! Joidenkin ilmeet olivat jotenkin kummallisia, mutta vasta myöhemmin tajusin, ettei ihan jokainen ole tottunut häviämään suomenhevoselle puoliverisineen. Voikukkakin innostui kovasti kunniakierroksella ja nähtiin pari harvinaista pukkia, silkasta riemusta!

20.5.2012 Viimeisimmät kaksi kilpailua ovat menneet omalta osaltamme hyvin eikä mitään hirveitä mokia ole sattunut, vaan kovempia ratsukoita ollut vastassa ja ollaan Voikukan kanssa pienellä kisatauolla. Voikukka saa ulkoilla pihatossa parin muun hevosen kanssa ja on tykästynyt systeemiin kovasti! Kuntoa ollaan pidetty yllä viikoittain, vaikka ollaankin maastoiltu enemmän. Tietysti maastossakin ollaan tehty pikku haasteita ja kiipeilty rinteitä, vedetty kunnon laukkapätkiä ja kestävyyttä harjoitettu.

14.7.2012 Kisatauko venähtikin kesäloman yli ja taisi olla todella hyvä päätös, saatiin viettää pitempi laidunkausi joka teki vain hyvää Voikukalle! Nyt taas treeneihin palattuamme virtaa on löytynyt ja jos super optimistisia ollaan, tuntuu kuin Voikukan hyppykapasiteetti olisi kasvanut ainakin tyylin osalta. Katsotaan miten seuraavissa kisoissa käy, varokaa vain!

16.8.2012 Jälleen KK Ayessa estekisoissa, mutta tällä kertaa kerta kaikkiaan upea suoritus Voikukalta vaikka meinasin itse sählätä yhdessä lähestymisessä! Sijoituttiin luokassamme 1. sijalle! Mahtavaa! Tämän kunniaksi jätämme estekentät toistaiseksi, koska suunnitteilla on Voikukalle muutto Wild Horse Ranchille. Kuitenkin yksiin koulukisoihin ollaan jo ilmoittauduttu, joten niihin tähtäämme ja treenaamme.

2.9.2012 Kolibrin kisatallin koulukisat sujuivat hienosti, Voikukka oli hyvin kuulolla ja viime aikojen treenit ovat olleet palkitsevia. Myös Fanni kävi pari päivää ennen kisoja valmentamassa, mikä oli tosi hyvä juttu! Päädyttiin 5. sijalle, mikä oli paremmin kuin hyvin sen tasoisessa porukassa! Nyt voidaan hyvillä mielin valmistautua muuttoon.

1.12.2012 Voikukka muutti Wild Horse Ranchille! Muutto ei tuottanut ongelmaa, koska Voikukka luottaa jo minuun eikä ole aiemminkaan ongelmoinut uusien paikkojen kanssa. Uudet tuttavuudetkaan eivät olleet ongelma vaan Voikukka sai heti kavereita muista suomenhevostammoista. Nyt totutellaan rauhassa uuteen ympäristöön ja aletaan hiljalleen taas palaamaan arkeen. Katsotaan milloin taas lähdetään kisakentille!

15.4.2013 Kolmen päivän kisaputken jälkeen saa olla tosi tyytyväinen, yhtenä päivänä voitettiin jopa luokkamme! Kahden muun päivän suoritukset menivät omalla painollaan, ensimmäisenä päivänä kesti päästä vauhtiin ja kolmantena alkoikin uuvuttaa. Luontevasti siis keskimmäinen päivä oli huippuhetki ja Voikukka hoiti homman hienosti kotiin!

Ulkoasun © Veikkalay 2009, muokkaus © Jazzumi (väliotsikot, värit)

Information on these pages is not related to the photograph of the horse! This is a SIM-game horse, which means that everything is imagination!

Virtuaalihevonen / a SIM-game horse