Sparta Sabeer Mihyar


Kuvien © Haras TGSVirallinen nimi Sparta Sabeer Mihyar Koulutus Ko: HeB Re: 100cm Me: 70cm Irt: 110cm
Kutsumanimi Mihyar Painotus Estepainotus
Syntymäaika/ikä 1.2.2012/7v.
(3 vuotta, 28.2.2012)
Omistaja Jazzumi VRL-09387, Wild Horse Ranch
Sukupuoli Ori Ex-om./Kasvattaja al Najya / Sparta Arabians
Säkäkorkeus 148cm Statiikka -
Väri/merkit Ruunikonkimo Rek.nro. VH12-003-0055
Rotu Arabialainen täysiverinen (domestic) Saavutukset -

Hoitaessa Mihyar tykkää mieluiten rouskutella heinää eikä pidä siitä jos sitä häiritään kesken ruokailun. Kyllä karsinaan saa tulla vaikka ori söisikin ja niin sitä saa myös harjata, mutta jatkuva kaulan alta juoksentelu puolelta toiselle siistimään Mihyaria saa orin hermostumaan milloin se rupeaa helposti kukkoilemaan hoitajalleen. Mihyarin ympäri ei siis kannata turhan liikaa juoksennella, vaan hoitaa ensin hevosen toisen puolen kokonaan ja sitten vasta siirtyy toiselle puolelle. Satuloinnin kanssa Mihyar saattaa olla jokseenkin äkäinen eikä suitsiminenkaan suju täysin mutkitta sillä ori heittelee päätänsä mielellään ja usein se jopa onnistuu huijaamaan niin että hoitaja luulee saaneensa kuolaimet sen suuhunsa, mutta viimeistään remmejä kiinnittäessä hoitaja huomaakin kuolaimien olevan väärässä paikassa. Ratsastamaan lähteminenkään ei erityisemmin oria innosta ja joskus se pistää jarrut pohjaan viimeistään tallin ovilla mulkoillen taluttajaansa ikään kuin kysyäkseen onko tämä nyt tosissaan lähdössä työntekoon. Vähän maiskuttamalla ja vetäisemällä kevyesti suitsista ori kyllä jatkaa matkaa vaikkei välttämättä haluaisikaan.

Mihyaria ratsastaessa sitä saa enemmänkin ajaa eteenpäin kuin koittaa pidätellä kädet rakkuloilla. Ori ei kuitenkaan ole täysi laiskamato vaan kyllä siitä liikettä löytyy kunhan vain jaksaa patistella. Mihyarin kanssa ratsastajan on tärkeä löytää yhteinen sävel tai muuten työskentelystä tulee sitä, että ori pomppii minne sattuu, pukittelee silloin tällöin ja joskus voi jopa nousta pystyyn. Ratsastajan kanssa josta Mihyar pitää, ori on kuuliainen ja yhteistyötä tekevä. Esteillä Mihyar puolestaan on energisempi kuin esimerkiksi kuolukiemuroilla eikä se vikuroikkaan yhtä paljoa. Hyvän hyppytekniikan omaava ori on pehmeä kädelle, alastulo on tasainen eikä ori kiinnitä huomiota ympäristöönsä vaan keskittyy vain esteiden ylittämiseen. Toisinaan ori kuumenee helposti ja vauhti saattaa tuntua hurjalta mukaan lukien orin matkaavoittavat askeleet, mutta Mihyar kyllä hidastaa tahtiaan napakoiden puolipidätteiden ja kunnon istunnan seuraksena, vaikkakin joskus hieman vastahakoisesti. Esteillä Mihyarin kanssa ei tarvitse pelätä orin kieltävän sillä sitä tämä komistus ei tee, ainakaan tahallaan.

Kisoihin Mihyar lähtee mielellään ja ori on aina innokkaana tutkimassa uusia paikkoja sekä hevosia. Radalla Mihyar käyttäytyy korrektisti ja suorastaan loistaa ylepänä esitellessään komeita liikkeitään ratsastajalleen kuuliaisena. Suorituksensa aikana ja vielä sen jälkeenkin ori yleensä pääsee täysin elementtiinsä eikä voi lopettaa itsensä esittelemistä muille ihmisille tai hevosille. Yksikin tamma kun kävelee vastaan niin ori kokoaa itsensä hienoimpaan muotoon mitä pystyy ja hirnahtelee komeasti. Mihyar pysyy kiltisti ihmisensä otteessa eikä lähde sinkoilemaan ympäri kisa-aluetta vaikka joskus mieli tekisikin lähteä etsimään esimerkiksi lisää tammoja.
© Katharine


i. Ch Ravencry
ox (dom), 154cm, trn
KTK-II
ii. Ravenfall
ox
iii. Fallen
ox
iie. Radgie
ox
ie. Jailbird
ox
iei. Jaamal
ox
iee. Bijou
ox
e. Casa Del La
ox (dom), 154cm, rn
ei. Casseer Namiri
ox
eii. Namibi
ox
eie. Caorosa
ox
ee. Loca Y Loca
ox
eei. El Loco
ox
eee. Beauty Tale
ox

Mihyarin isä Ravencry oli kaunis 154cm korkea ori joka syntyi 2008 ja nukkui pois 2012. Ori kilpaili näyttelyissä ja hyvin saavutuksin sillä orilla on 1 x MVA-SERT ja 5 x irtoSERT joilla se ansaitsikin Champion arvonimen. Ravencry saavutti myös III-palkinnon kantakirjassa.

Mihyarin emä Casa Del La on 154cm, siro ja kauniit liikkeet omaava tamma joka on syntynyt 2011. Tamma ei ole kilpaillut eikä sillä siis ole saavutuksiakaan. Tamma on varsonut kolme kertaa joista yksi on Mihyar.
© Katharine


29.09.2012 Ox-o. Gabir al Najya (e. Ghayda al Qismat)


Aiemman omistajan kanssa.

AHAC
Total: 127pts
Title: -

2012 AHAC Brussels Arabian Trophy, Low Jumper, Top Ten (8pts)
2012 AHAC Brussels Arabian Trophy, Low Equitation Over Fences, Top Ten (8pts)
2012 AHAC Asil Cup, Low Jumper, Top Ten (9pts)
2012 AHAC St Petersburg Open, Low Equitation Over Fences, Top Ten (9pts)
2012 AHAC Scandinavian Open, Sporthorse Under Saddle Jr. Horse, Champion (15pts)
2012 AHAC Emerald Trophy, Low Equitation Over Fences, Top Ten (9pts)
2012 AHAC Sharjah International, Four Year Old Stallions, Champion (12pts)
2012 AHAC Dubai International, Most Classic Colt, Top Ten (9pts)
2012 AHAC Ströhen International, Most Classic Colt, Top Ten (9pts)
2012 AHAC Ströhen International, Yearling Colts, Top Ten (9pts)
2012 AHAC Casino Cup Austria, Yearling Colts, Top Ten (8pts)
2012 AHAC United Arab Emirates Nationals, ResChampion Colt (10pts)
2012 AHAC United Arab Emirates Nationals, Yearling Colts, Champion (12pts)

Päiväkirja

05.06.2012 Estevalmennus, valmentajana coupie
Ratsukko aloitti itsenäisellä alkuverryttelyllä ravissa ja laukassa, jonka aikana minä seurasin hevosen ja ratsastajan yhteistyötä. Mihyar näytti alkuun hyvin laiskalta, ja ratsastaja sai tehdä napakasti töitä, jotta hevonen saatiin liikkumaan omin voimin. Orista kuitenkin huomasi, että ratsastaja on sille tuttu - kun Mihyar alkoi pyrkiä kunnolla eteen, se toimi kuuliaisesti eikä temppuillut turhia. Esteverryttelyksi rakensin kentälle muutaman kavaletin kaarevaan muotoon pääty-ympyrälle ja varsinaiseksi tehtäväksi kuusiesteisen radan. Mihyariin tuli tuplasti lisää vauhtia heti, kun ratsastaja ohjasi sen kavaleteille, mutta ori kuunteli hyvin myös pidätteitä ja teki siistejä suorituksia. Radalle siirryttäessä hevonen alkoi jo kuumua, mutta rauhallisena pysynyt ratsastaja sai sen pysymään ongelmitta hallinnassa, vaikka erityisesti suorilla vauhtia riittikin! Ensimmäisen radan jälkeen nostin esteet 70-80-senttisiksi. Radalle saatiin hienoja, virheettömiä suorituksia. Mihyar on lahjakas, joskin vähän ailahtelevaisen oloinen upealiikkeinen arabi, jonka ratsastaja tuntee selvästi hyvin ja osaa ratsastaa oria tarpeen mukaan joko napakammin tai pienieleisemmin.

30.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Vity
Katharine olikin jo verryttelemässä Mihyaria kentällä kun tulin paikalle. Kehotin tätä jatkamaan sileällä työskentelyä vielä hetken kun itse kokosin muutamia esteitä. Toiselle pitkälle sivulle tein kolmen esteen linjan, välit oli kolme laukkaa ja neljä laukkaa. Toiselle pitkälle sivulle tein kolmen esteen kaarevan linjan jonka molemmat välit oli neljä laukkaa. Esteiden rakentamisen saitte hypätä muutaman kerran yksittäistä 50 senttistä ristikkoa. Mihyarilla oli hieman virtaa ja ori ottikin kunnon loikkia pienelle esteelle. Kunhan olitte saaneet pari onnistunutta verryttelyhyppyä alle, siirryttiin suoran linjan pariin. Esteet olivat vielä noin 50 ja 60 senttisiä, yksi ristikko, pysty ja okseri. Ensimmäisellä kerralla Mihyar kaahasi sellaista vauhtia sisään että toinen väli jäi aivan liian ahtaaksi, ori tuli sen kolmella laukalla ja otti jäätävän loikan pienelle okserille. Toisella kiettoksellä käskin pidättää oria ihan kunnolla myös istunnalla ja kolme askelta ennen estettä päästää sen menemään. Vinkki auttoi ja nyt pääsitte tulemaan linjaa oikealla määrillä laukkoja. Muutaman onnistuneen kerran jälkeen saitte tulla kaarevaa linjaa, jonka haasteena oli saada molempiin väleihin sama määrä laukkoja. Mikäli ori jostain syystä ottaisi vain kolme laukkaa ensimmäiseen väliin, se olisi saatava myös toiseen väliin. Aluksi esteet oli matalia, 50 senttisiä ristikoita kaikki. Niiden kanssa välit sujuivat ongelmitta ja saitte vaadittavat neljä laukkaa otettua. Kun nostin ensimmäisen ja kolmannen esteen pystyiksi, Mihyar alkoi hieman ottaa kierroksia mutta sait orin kuitenkin hienosti pidettyä hallinnassa. Loppuun saitte tulla vielä peräkkäin molemmat linjat niiden ollessa 70 senttisiä. Suoralle orilla oli kova imu ja toinen väli meni hieman räpeltäen, kaareva linja meni kuitenkin paremmin ja saitte hienon laukanvaihdonkin keskimmäisen esteen päällä! Käskin tulla suoran linjan vielä kerran, rauhassa. Tsemppasit hyvin viimeisen suorituksen joten annoin luvan loppuverryttelyihin.

27.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Kitta
Mihyarin kanssa aloitimme maapuomeilla. Selvästi laiskalla tuulella oleva ori vain huiski häntäänsä ratsastajan yrittäessä potkia ratsuaan eteenpäin, joten jouduin heti alkuun antamaan kuskille apuvälineeksi lyhyen raipan. Raippa kädessä Katharinen ei tarvinnut käskeä kahdesti, vaan vauhtia löytyi yhtäkkiä aivan sopivasti. Maapuomeille Mihyar pidensi vielä kauniisti askelta ja niin näimme mallikelpoisia suorituksia useaan otteeseen. Laukkatyöskentelyyn otin heti mukaan muutamia esteitä. Matalat ristikkoesteet eivät vielä saaneet Mihyaria syttymään, mutta se laukkasi kiltisti pyydettyjen esteiden ylitse. Ennen varsinaista päivän tehtävää halusin myös nähdä vähän temponvaihteluita. Reippaat eteenratsastukset sujuivat helposti, mutta Mihyar myös jarrutti helposti ilman vastaväitteitä. Päivän tehtävänä oli tänään jumppasarja ja muutama yksittäinen pystyeste. Aloitimme jumppasarjalta, joka oli alkuun aivan maahankaivetun kokoinen. Mihyar tuntui ikäänkuin tuhahtavan matalille esteille, ja se hyppäsikin sarjan suurella ilmavaralla. Naureskelin orin innokkuudelle ja nostin esteitä 60 senttiin. Tällä kertaa pieni ajatusvirhe sai orin tiputtamaan yhden esteen ja kompuroimaan loppusarjallakin. Muistutun Katharinea ennen uutta yritystä siitä, ettei hän nyt vain häiritse Mihyaria, vaan antaa orin itse korjata virheensä. Uusi yritys sujui hyvin ja lopuksi vielä nostin sarjan 80 senttiin. Mihyar suoritti tehtävän hienosti ja sai tähän väliin lyhyen huilitauon sillä aikaa, kun nostin pystyesteet 70 senttiin. Katharine ratsasti vielä muutamat pystyesteet tasaisesti ja varmasti, eikä Mihyarkaan temppuillut sen enempää. Hienon ja onnistuneen suorituksen jälkeen päästin ratsukon loppuverryttelemään itsekseen. Hyvää työtä!

26.05.2012 Estevalmennus, ratsastajan oma kommentti (Katharine)
Olin sopinut valmennuksen esteratsastusvalmentaja Antonio Guerrero de la Garzan kanssa ja olin asiasta hyvinkin innoissani. Enne Antonion saapumista tein Mihyarin kanssa alkulämmittelyt ja kun Antonio saapui, ryhdyimme samantien töihin hyppimällä pieniä pystyesteitä. Pienet esteet sujuivat mielestäni aika hyvin ja pian Antonio jo korottikin puomien korkeuksia minkä lisäksi hän rakensi radalle yhden ristikon ja yhden nousuokserin jonka korkeammalla oleva puomi oli 80cm korkeudella. Ensimmäiset esteet menivät sulavasti eikä ristikonkaan kanssa ollut virheitä, mutta okserille ponnistusta olisi voitu ajoittaa paremmin. Menimme radan vielä uudestaan minkä jälkeen Antonio kohotti jokaisen 80 senttiin. Menimme radan pariin - kolmeen otteeseen ja Antonio neuvoi meitä hyvillä ohjeilla. Valmennus meni aikalailla nappiin omasta mielestäni ja olin todella tyytyväinen Mihyariin.

25.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Minttu
Katherine toi valmennettavakseni Sparta Sabeer Mihyar ox:in eli Mihyarin. Orille oli tarjolla estevalmennusta ja päätinkin piää esteet pieninä mutta ottaa erikois esteitä mukaan. Lämmitelyyn olin kasannut erillaisia puomitehtäviä ja kolinasta päätellen ei Mihyar ollut innokkaana. Käskin Katharinen ratsastaa oria kunnolla eteenpäin tai muuten ei päsätäisi hyppäämään. Suoritus parani koko ajan ja lopussa Mihyar jo nosti jalkojaan. Korotin puomeja ensin vain kavaleteiksi jotta ratsukko saisi vähän hypättyä ennen muutoksia. Mihyan tiputteli kuudesta esteestä kolme joten jouduin taas muistuttamaan että oria ratsastetaan eteenpäin. Muutaman kierroksen jälkeen alkoi puomit pysymään paikallaan olikin aika nostaa ne noin 40cm pystyiksi. Yhden pystyn alle laitoin pari muurilaatikkoa ja yhden alle vesimaton. Ratsukko pääsi hyppäämään ja nyt alkoi moottorikin Mihyarissa toimimaan sillä hypyt nousivat vaikka kuinka korkeiksi. Ori ei edes tuntunut huomaavan erikoisuuksia esteiden alla. Nostin esteet 60 senttiin ja laitoin yhden päälle muurimaton. Ratsukko hyppäsi esteet hyvin ja muutinkin radan ihan tavallisiksi pystyiksi. Parin kierroksen jälkeen ratsukko pääsi loppuverkkaamaan samalla kun annoin palauteen.

23.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Ajattar
Katharine ja Mihyar olivat jo lämmittelemässä kentällä kun saavuin paikalle. Tarkkailin hetken aikaa ratsukon työskentelyä, ennen kuin hyppäsin kentän keskelle komentelemaan. Laitoin alkuun pääty-ympyrälle kaksi maapuomia, joita mentiin laukassa. Mihyar oli hieman tahmealla tuulella, joten keskityttiin pirteään laukkaan. Laukan tulee edetä tarpeeksi, jotta sitä pystyy myös säätelemään ja lyhentämään puomille. Aluksi Mihyar ottikin helposti raviin, kun Katharine yritti lyhentää laukkaa, mutta muutaman spurtin jälkeen alkoi laukkakin pyöriä paremmin. Nostin toisen maapuomin kannattimille 60cm ja ratsukko sai lämmitellä siinä sen aikaa, kun kasasin kentälle lyhyehkön 80cm radan. Rata koostui kuudesta esteestä, joista yksi oli kolmen esteen sarja. Välikäyntien jälkeen aloitettiin hyppääminen. Ensimmäisellä kerralla sarja jäi vähän lyhyeksi ja muutamassa kohtaa Mihyar viskaisi kunnon pukkeja. Muutaman toiston jälkeen laukka oli pirteämpi ja matkaavoittavampi, jolloin sarja oli sopiva ja pukitkin unohtuivat kun ratsukko uppoutui rataan. Jätin ratsukon tekemään loppuverkan itsenäisesti.

23.05.2012 Estevalmennus, valmentajana Ajattar
Tuttu ratsukko odottelikin jo kentällä lämmitellen ravissa. Tänään keskityttäisiin sarjoihin, jotka viime valmennuksessa tuottivat hieman ongelmia. Laitoin pitkälle sivulle aluksi yhden maapuomin, jota ratsukko tuli melko reippaassa laukassa. Mihyar oli tällä kertaa huomattavasti pirteämmällä tuulella, ehkä jopa hieman innoissaan. Kun yksittäinen puomi onnistui hyvin, lisäsin toisen puomin. Puomien väliin mahtui joko kolme lyhyttä laukka-askelta tai kaksi hieman pidempää askelta. Pyysin ratsukkoa tulemaan vuorotellen kahdella ja kolmella laukalla. Kahdella laukalla Mihyar mahtui väliin paremmin, kolmella laukalla tipahti helposti raville ennen viimeistä puomia. Kun toistojen jälkeen puomit sujuivat hyvin, nostin ne kannattimille 60cm korkeuteen. Ratsukko suoritti sarjan hienosti, joten lisäsin perään vielä kolmannen esteen. Ei ongelmia tässäkään, joten lisättiin vielä neljäs este. Neljännelle esteelle väli meinasi vuorostaan käydä hieman ahtaaksi, joten neuvoin Katharinaa ottamaan pienen pidätteen esteiden välissä, sillä Mihyar alkoi jo hieman innostumaan. Muutaman onnistuneen toiston jälleen nostin kaksi viimeistä estettä 80cm. Muutama hyppy vielä tällä korkeudella, eikä ongelmia. Loppuverkat ratsukko meni tekemään maastoon.

Ulkoasun © Veikkalay 2009, muokkaus © Jazzumi (väliotsikot, värit)

Information on these pages is not related to the photograph of the horse! This is a SIM-game horse, which means that everything is imagination!

Virtuaalihevonen / a SIM-game horse